Napsal: čtv bře 17, 2005 11:21
ondrey píše:PRIPLUV: sorry za neznalost, ale co je to "pavlickac"?
Ha, věděl jsem to. On to nezná skoro nikdo, ale všechny to potom uchvátí. Takže:
Vezmeš starej (nebo i novej ) hrnec na mlíko, takovej ten s dvojitým dnem. Vyřízneš jedno vnější dno (mě to udělal borec na soustruhu za 50,-) a do vnější straně pláště vyvrtáš po obvodu díry. Já je mám po celým obvodu ve dvou řadách o průměru 4,5 mm. Hlavně opatrně, abys neprovalil i ten vnitřní plášť. Ten musí zůstat naprosto neporušen. Díry -komíny- se dělají podle odtahu. Zkrátka aby plyn měl dost vzduchu a nezhasínal. No, a k čemu to vlastně je?
K vaření. Díky tomu, že vařič je vlastně už na vnitřním dnu máš z vnějšího pláště větrolam, a mezi stěnama hrnce se drží horkej vzduch, takže to vaří jak blbý.
Já jsem si teď dělal druhej, ten už je vymakanější, odmontoval jsem i takový to plastový držadlo a chňapám to takovejma těma kleštěma na nádobí, dělá je např.: VAR, hlavně pozor, některý mlíkovary mají zbytečně silný stěny, takže doba vaření se rovná s dobu vaření na standardním ešusu.
Jinak celý to váží 400g i s pokličkou, takže jak ešus, a vejde se mi tam 1,3 litru vody a na VARU to uvřím za necelý tři minuty. Při průměrným odběru plynu. A to ještě vařím na plněnejch bonmbách 50:50.
Jo, Pavlíčkáč se tomu říká podle našeho polárníka Pavlíčka, kterej s tím začal laborovat už kdysi dávno, začínal karimatkou okolo hrnce. Kdo to dotáhl až do takovýto dokonalosti nevím, ale je to bomba. Já už to tahám i v létě (původně jsem to měl na zimní akce).
Podívej se na:
http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky/clanek.asp?id_clanku=446
Takže tak