Stránka 1 z 3

PříspěvekNapsal: čtv bře 17, 2005 11:21
od pripluv
ondrey píše:PRIPLUV: sorry za neznalost, ale co je to "pavlickac"?


Ha, věděl jsem to. On to nezná skoro nikdo, ale všechny to potom uchvátí. Takže:
Vezmeš starej (nebo i novej :wink: ) hrnec na mlíko, takovej ten s dvojitým dnem. Vyřízneš jedno vnější dno (mě to udělal borec na soustruhu za 50,-) a do vnější straně pláště vyvrtáš po obvodu díry. Já je mám po celým obvodu ve dvou řadách o průměru 4,5 mm. Hlavně opatrně, abys neprovalil i ten vnitřní plášť. Ten musí zůstat naprosto neporušen. Díry -komíny- se dělají podle odtahu. Zkrátka aby plyn měl dost vzduchu a nezhasínal. No, a k čemu to vlastně je?
K vaření. Díky tomu, že vařič je vlastně už na vnitřním dnu máš z vnějšího pláště větrolam, a mezi stěnama hrnce se drží horkej vzduch, takže to vaří jak blbý.
Já jsem si teď dělal druhej, ten už je vymakanější, odmontoval jsem i takový to plastový držadlo a chňapám to takovejma těma kleštěma na nádobí, dělá je např.: VAR, hlavně pozor, některý mlíkovary mají zbytečně silný stěny, takže doba vaření se rovná s dobu vaření na standardním ešusu.
Jinak celý to váží 400g i s pokličkou, takže jak ešus, a vejde se mi tam 1,3 litru vody a na VARU to uvřím za necelý tři minuty. Při průměrným odběru plynu. A to ještě vařím na plněnejch bonmbách 50:50.

Jo, Pavlíčkáč se tomu říká podle našeho polárníka Pavlíčka, kterej s tím začal laborovat už kdysi dávno, začínal karimatkou okolo hrnce. Kdo to dotáhl až do takovýto dokonalosti nevím, ale je to bomba. Já už to tahám i v létě (původně jsem to měl na zimní akce).

Podívej se na:
http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky/clanek.asp?id_clanku=446

Takže tak :smt115

PříspěvekNapsal: pát bře 18, 2005 8:13
od ondrey
to je fakt dobry! :smt023 :smt115 :mnam:

ADMINe: nechces ten pavlickac oddelit a dat ho nekam do zvlastniho threadu, aby to nasli i jini, precejen tady v ech baglech to zanikne...

PříspěvekNapsal: pát bře 18, 2005 12:35
od pripluv
Jo jo, kdo by hledal hrnec mezi batohama :P

PříspěvekNapsal: pát bře 18, 2005 15:21
od Vojtos
Přípluv píše:
ondrey píše:PRIPLUV: sorry za neznalost, ale co je to "pavlickac"?


Ha, věděl jsem to. On to nezná skoro nikdo, ale všechny to potom uchvátí. Takže:
Vezmeš starej (nebo i novej :wink: ) hrnec na mlíko, takovej ten s dvojitým dnem. Vyřízneš jedno vnější dno (mě to udělal borec na soustruhu za 50,-) a do vnější straně pláště vyvrtáš po obvodu díry. Já je mám po celým obvodu ve dvou řadách o průměru 4,5 mm. Hlavně opatrně, abys neprovalil i ten vnitřní plášť. Ten musí zůstat naprosto neporušen. Díry -komíny- se dělají podle odtahu. Zkrátka aby plyn měl dost vzduchu a nezhasínal. No, a k čemu to vlastně je?
K vaření. Díky tomu, že vařič je vlastně už na vnitřním dnu máš z vnějšího pláště větrolam, a mezi stěnama hrnce se drží horkej vzduch, takže to vaří jak blbý.
Já jsem si teď dělal druhej, ten už je vymakanější, odmontoval jsem i takový to plastový držadlo a chňapám to takovejma těma kleštěma na nádobí, dělá je např.: VAR, hlavně pozor, některý mlíkovary mají zbytečně silný stěny, takže doba vaření se rovná s dobu vaření na standardním ešusu.
Jinak celý to váží 400g i s pokličkou, takže jak ešus, a vejde se mi tam 1,3 litru vody a na VARU to uvřím za necelý tři minuty. Při průměrným odběru plynu. A to ještě vařím na plněnejch bonmbách 50:50.

Jo, Pavlíčkáč se tomu říká podle našeho polárníka Pavlíčka, kterej s tím začal laborovat už kdysi dávno, začínal karimatkou okolo hrnce. Kdo to dotáhl až do takovýto dokonalosti nevím, ale je to bomba. Já už to tahám i v létě (původně jsem to měl na zimní akce).

Podívej se na:
http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky/clanek.asp?id_clanku=446

Takže tak :smt115


No s tim hrncem je to zajímavý, ale že by se mi chtělo krom ešáku tahat ještě v báglu s takovou obludou jako je hrnec :roll:

PříspěvekNapsal: ned bře 20, 2005 20:38
od pripluv
Já to tahám místo ešáku.
Jak jsem už psal, je stejně těžkej a větší je asi o polovinu. Stejně v něm mám věci. Takže ve finále to vypadá takto:

Ešus

VAR, žlica, asi pět polívek a müslli tyčinky, půl houbičky na nádobí (s věkem jsem čistotnější)

nebo

Pavlíčkáč

VAR, žlica, asi deset polívek a müslli tyčinky, půl houbičky na nádobí

Takže:
stejně to co tahám, je buď v nádobí nebo okolo. Ce finále je to teda úplně stejný jak váhově, tak objemově. Tak.
Samozřejmě, těch mlíkovarů je mraky typů a velikostí, chce to jenom hledat.

pavlickac

PříspěvekNapsal: stř bře 23, 2005 11:35
od FEJFA
Vojtos píše:
Přípluv píše:
ondrey píše:PRIPLUV: sorry za neznalost, ale co je to "pavlickac"?


Ha, věděl jsem to. On to nezná skoro nikdo, ale všechny to potom uchvátí. Takže:
Vezmeš starej (nebo i novej :wink: ) hrnec na mlíko, takovej ten s dvojitým dnem. Vyřízneš jedno vnější dno (mě to udělal borec na soustruhu za 50,-) a do vnější straně pláště vyvrtáš po obvodu díry. Já je mám po celým obvodu ve dvou řadách o průměru 4,5 mm. Hlavně opatrně, abys neprovalil i ten vnitřní plášť. Ten musí zůstat naprosto neporušen. Díry -komíny- se dělají podle odtahu. Zkrátka aby plyn měl dost vzduchu a nezhasínal. No, a k čemu to vlastně je?
K vaření. Díky tomu, že vařič je vlastně už na vnitřním dnu máš z vnějšího pláště větrolam, a mezi stěnama hrnce se drží horkej vzduch, takže to vaří jak blbý.
Já jsem si teď dělal druhej, ten už je vymakanější, odmontoval jsem i takový to plastový držadlo a chňapám to takovejma těma kleštěma na nádobí, dělá je např.: VAR, hlavně pozor, některý mlíkovary mají zbytečně silný stěny, takže doba vaření se rovná s dobu vaření na standardním ešusu.
Jinak celý to váží 400g i s pokličkou, takže jak ešus, a vejde se mi tam 1,3 litru vody a na VARU to uvřím za necelý tři minuty. Při průměrným odběru plynu. A to ještě vařím na plněnejch bonmbách 50:50.

Jo, Pavlíčkáč se tomu říká podle našeho polárníka Pavlíčka, kterej s tím začal laborovat už kdysi dávno, začínal karimatkou okolo hrnce. Kdo to dotáhl až do takovýto dokonalosti nevím, ale je to bomba. Já už to tahám i v létě (původně jsem to měl na zimní akce).

Podívej se na:
http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky/clanek.asp?id_clanku=446

Takže tak :smt115


No s tim hrncem je to zajímavý, ale že by se mi chtělo krom ešáku tahat ještě v báglu s takovou obludou jako je hrnec :roll:



DOBRÝ ! Děti už kaším odrostly...hned vrtám díry! Ešák je stejně pro dva malej... Tedy DÍKY !

PříspěvekNapsal: stř kvě 10, 2006 15:53
od pripluv
Tož tu to je ke stažení. Návod a foto:

Pavlíčkáč

Obrázek

PříspěvekNapsal: stř kvě 10, 2006 17:03
od Rujir
Přípluv píše:Tož tu to je ke stažení. Návod a foto


Ooo, diky ti dobra vila! Mas to zase raz u nas. Teraz este najst niekoho, kto to pre mna zbastli. Ja by som si pritom asi amputoval vacsinu precnievajucich casti tela. :mrgreen:

PříspěvekNapsal: stř kvě 10, 2006 17:05
od pripluv
Rujir píše:...mas to zase raz u nas...

...asi někdy přijedu na Hořec, nebo co to tam sakra pijete :wink: :mrgreen: ...

PříspěvekNapsal: stř kvě 10, 2006 17:11
od Rujir
Přípluv píše:...asi někdy přijedu na Hořec, nebo co to tam sakra pijete :wink: :mrgreen: ...


Ale kludne dobehni! Pozyvam ta! Aj ked pravy horec dostaneme len na horskych chatach v Tatrach. Inak sa da spolahnut len a len na borovicku. :mrgreen:

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 19:17
od Vilík
Ty jo... To je naprosto genialni... Casem az budu delat nejaky extremejsi vypravy, tak si to taky poridim...

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 21:34
od sheriff
Rujir píše:
Přípluv píše:...asi někdy přijedu na Hořec, nebo co to tam sakra pijete :wink: :mrgreen: ...


Ale kludne dobehni! Pozyvam ta! Aj ked pravy horec dostaneme len na horskych chatach v Tatrach. Inak sa da spolahnut len a len na borovicku. :mrgreen:


som ich Horcom nalieval na Chate pod Chlebom a vsetkym Cechom veeelmi chutilo... Bol to horec v borovicke, i ked niektori uprednostnili cistu borovicku, ale Ti sa mi uz viac neozvali, takze tak ...

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 21:42
od chonga
horec je opravdu "horký " :(( , nechá se, ale čistá borovička je borovička :wink:

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 21:43
od sheriff
a zase prznime vlakno, tak aby som to napravil...

do pavlikaca sa zmesti tolko horca, kolko vody :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 21:44
od chonga
omlouvám se za prznění vlákna :((

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 21:47
od Vilík
sheriff píše:
Rujir píše:
Přípluv píše:...asi někdy přijedu na Hořec, nebo co to tam sakra pijete :wink: :mrgreen: ...


Ale kludne dobehni! Pozyvam ta! Aj ked pravy horec dostaneme len na horskych chatach v Tatrach. Inak sa da spolahnut len a len na borovicku. :mrgreen:


som ich Horcom nalieval na Chate pod Chlebom a vsetkym Cechom veeelmi chutilo... Bol to horec v borovicke, i ked niektori uprednostnili cistu borovicku, ale Ti sa mi uz viac neozvali, takze tak ...


Nejmenuje se to nahodou Karpatska Horka?

To sem mel jednou na horach. Karpatsku horku a Karpatsku Brandy, zkracene kahacko (KH) a kabecko (KB). Nevite nekdo, co to je a kde by se to dalo v cechach (Brne) sehnat?

PříspěvekNapsal: čtv kvě 11, 2006 21:57
od sheriff
ale jasne... sadnes na bus, odvezes sa do TN, tam si to kupis, a dovezies si to do Brna... aspon 4 flase ;-)

PříspěvekNapsal: pát kvě 12, 2006 5:31
od pripluv
sheriff píše:...ale Ti sa mi uz viac neozvali, takze tak...

V podstatě to je škoda jen u jedný pětiny výpravy :mrgreen: ...

PříspěvekNapsal: pát kvě 12, 2006 8:29
od tuso
Vilík píše:Nejmenuje se to nahodou Karpatska Horka?

To sem mel jednou na horach. Karpatsku horku a Karpatsku Brandy, zkracene kahacko (KH) a kabecko (KB). Nevite nekdo, co to je a kde by se to dalo v cechach (Brne) sehnat?
Karpatská horká je byllinný likér na spôsob Fernetu alebo Becherovky. Horec o ktorom píšu je vylúhovaný koreň horca v liehu, vodke, borovičke alebo čo ja viem v čom ešte. Karpatské brandy zoženieš v Carefoure /aspoň v Ostrave ho majú/. Karpatské brandy špeciál zase v nejakom obchode s drahším alkoholom/ ale možno tiež v tom Carefoure/ Videl som na Slovensku aj špeciálne "vydanie" za 3500 Sk.

PříspěvekNapsal: pát kvě 12, 2006 8:36
od mifr
KB mi tuto nedeli naleval synek majitele Horskeho hotelu Smrekovica, kdyz jsem se snazil ukecat noclezne z 250 SK nize...Dokazal jsem to jen na 200 Sk, ale mel jsem tri panaky zdarma :wink: *

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: úte črc 28, 2009 18:38
od lukask
Udělal jsem si pavlíčkáč(1.5l),ale asi mám malé otvory,mám je o 1mm větší než je zde popsáno,přesto mi jde dát vařič(var2)jen na slabo,jinak zhasíná,a dobu varu 1l mám asi 8minut.dříve jsem zkoušel u jineho hrnce vetsí otvory(asi 8.5mm) ale pak byladoba varu taky nic moc.dno mají oba dost slabé,takže chyba v moc silnym hliniku asi nebude.přípluv zde píše,že to uvaří za 3minuty.ten rozdíl jeho a mého se mi zdá moc velký.prosím poradte.Lukas

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: úte črc 28, 2009 19:10
od pripluv
jeste mne tak napada, jak velky prostor mezi jednim a druhym dnem mas? nekdy to je moc a tim padem malo kysliku zespodu...

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: stř črc 29, 2009 8:12
od Robur
lukask píše: ...asi mám malé otvory,...
spíš záleží KOLIK jich tam máš, menší otvory - nutný větší počet, velké otvory - stačí menší počet. :wink:

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: stř črc 29, 2009 8:47
od lukask
otvoru mam stejně jak přípluv a ještě o 1mm větší,jasně ješte skusím zvětšit.

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: stř črc 29, 2009 9:01
od Robur

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: stř črc 29, 2009 9:43
od pripluv
kua, to nanejtovany ucho je dobry, to si musim zrobit taky :rolleyes:

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: pon říj 5, 2009 19:32
od dogee
tak sem si chtěl taky udělat pavlíčkáč... to byste nevěřili, jak je v dnešní době těžký sehnat mlékovar s pokličkou

buď je bez pokličky, nebo 2L s pokličkou (moc velkej), nebo je z aususovyho matrose... uz sem byl asi v 5 kseftech a nic :(

poradíte nejakej obchod v Brne?

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: pon říj 5, 2009 19:48
od pripluv
ja k poklicce prisel taky az po letech ... nasel jsem ji v kralikarne :mrgreen:

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: pon říj 5, 2009 20:07
od Dallen
@Příípluv:Bacha ať nedopadneš s uchem jako robur, kterej to vyvrtal nafest.

Re: Pavlíčkáč

PříspěvekNapsal: pon říj 5, 2009 20:22
od pripluv
to jako jak?